Trainings-schemas.nl

Herstellen na het sporten.

Deel artikel

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de rustperiode herstellen de spieren zodanig dat zij sterker zijn dan voorheen. Zo groeien je spieren niet tijdens het sporten, maar juist tijdens het herstel. Daarom is het belangrijk om na een work-out goed te herstellen.

Hoe lang rust?

Hoe lang je het beste rust kan houden is afhankelijk van de gedane training. Over het algemeen kun je het beste 48 uur rust nemen, en na een zware training het liefst 72 uur. Wanneer je gaat trainen met spierpijn heeft er weinig tot geen herstel plaatsgevonden. Dan stapelen de beschadigingen zich op, en kan dat resulteren in blessures of raak je overtraind.

Voeding voor spierherstel

Naast rust is voeding ook enorm belangrijk voor het spierherstel. Je lichaam gebruikt bouwstoffen die aanwezig zijn in je lichaam. Daarom is het belangrijk dat er voldoende bouwstoffen aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat je voldoende eiwitten eet. Daar zitten namelijk aminozuren in, en daar is spierweefsel uit opgebouwd. Deze eiwitten zijn te vinden in dierlijke- en plantaardige producten. Het beste is om beide typen eiwitten te gevarieerd te eten.

Een goede nacht slaap

Een aspect dat vaak vergeten wordt is een goede nacht slaap. Zo is slaap ontzettend belangrijk voor spierherstel. Wanneer je structureel te weinig slaapt, kan dat negatieve gevolgen hebben op je spierherstel. Wanneer je vaak sport zou je elke dag gemiddeld zo’n 8 uur moeten slapen. Daarnaast helpt het ook wanneer je vaste slaaptijden weet aan te houden. Na verloop van tijd zul je merken dat je meer energie hebt, en ook beter zult gaan trainen.

Energieloos na het sporten

Wanneer je hard gesport hebt, is het logisch dat je moe bent. Maar wanneer je ook futloos en chagrijnig bent, kan dat een signaal zijn dat je lichaam te zwaar belast is. Dit kan betekenen dat je niet optimaal hersteld, en dus langer rust moet houden, of anders moet gaan trainen. In het slechtste geval ben je overtraind. Als dit het geval is, kun je het beste een paar weken pauze nemen. Dan heeft het lichaam de kans om optimaal te herstellen om er daarna weer tegenaan te gaan.

Gerelateerd nieuws

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke

Fitness

Voordelen van cardiotraining

Voordelen van cardiotraining Wil jij je conditie wil verbeteren of vet verbranden? Zo ja, dan is cardiotraining een geschikte optie. Bij cardio training verbeter jij