Trainings-schemas.nl

Tips voor de beginnende hardloper

Deel artikel

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke valkuilen zijn. Echter zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Met deze tips begin je goed aan je eerste kilometers.

Goed paar schoenen

Het belangrijkste is een goed paar schoenen. En dat betekent hardloopschoenen, en niet een paar sneakers die ook op hardloopschoenen lijken. Hardloopschoenen bevatten verschillende materialen die de klappen opvangen, en deze dempen. Draag je verkeerde schoenen kan dit resulteren in blessures aan je enkels, knieën of zelf je rug. Wanneer je voor het eerst hardloopschoenen koopt, doe dit dan bij een specialist en doe een analyse. Zo kun je als beginnende hardlopen de beste keuze maken.

Rustig beginnen

Begin je net met hardlopen? Dan is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Ga niet van het een op het andere moment 5 dagen per week hardlopen. Je lichaam is dit namelijk niet gewend, en dit kan op den duur voor blessures zorgen. Probeer het wekelijkse aantal kilometers langzaam op te bouwen. Stel dat je op gemiddelde basis 20 kilometer per week loopt en je dit wilt verhogen, doe dit dan met maximaal 10% tot 15% per week. Dus dan zou je de volgende week 23 kilometer gaan hardlopen.

Samen hardlopen

Soms is motivatie om te gaan hardlopen lastig te vinden, zeker wanneer je net begint met hardlopen. Door samen te lopen heb je een stok achter de deur en zul je minder snel stoppen. Ook blijkt dat je langer zou trainen wanneer je met iemand anders traint. Zo blijkt uit cijfers van de app Runtastic dat je samen gemiddeld 6 minuten langer traint dan wanneer je alleen traint.

Maak een schema

Door een schema bij te houden is de kans kleiner dat je naar een paar weken weer stopt met hardlopen. Pak een aantal vaste dagen waarop je wil gaan hardlopen en probeer daar dan aan vast te houden. Houdt ook bij wanneer en hoeveel je gelopen hebt. Dit werkt motiverend, zo zie je al het werk dat je al hebt gedaan.

 

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Voordelen van cardiotraining

Voordelen van cardiotraining Wil jij je conditie wil verbeteren of vet verbranden? Zo ja, dan is cardiotraining een geschikte optie. Bij cardio training verbeter jij