Trainings-schemas.nl

Hoe betrekt u het publiek bij een presentatie?

Deel artikel

Wanneer u een presentatie geeft, wil u het liefst dat het publiek zoveel mogelijk opsteekt en meekrijgt van uw verhaal. Eén van de dingen die daaraan bijdraagt is interactiviteit. Wanneer het publiek het gevoel heeft dat ze worden betrokken in het verhaal, zullen ze meer opslaan. Maar hoe betrekt u het best het publiek bij uw presentatie en welke tools zijn daar handig voor?

 

Vragen

 

Een veelgebruikte én goedwerkende manier om het publiek scherp te houden en ze te betrekken bij uw presentatie, is het stellen van vragen. Het zorgt er namelijk voor dat uw publiek wordt geprikkeld. Als u de vragen goed voorbereidt kunt u ook nog eens wat hebben aan de input van het publiek. 

 

Opdrachten

 

Wanneer u het publiek voorziet van korte opdrachten, kunnen ze bijna niet anders dan actief luisteren. U vertelt immers informatie die onmisbaar is om de opdrachtjes uit te voeren. Het bespreken van de resultaten levert daarnaast in veel gevallen nuttige inzichten op. Pas wel op met het aantal opdrachten. Het is natuurlijk de bedoeling dat uw publiek er energie van krijgt en niet dat het energie kost.

 

Interactieve PowerPoint

 

Er zijn tegenwoordig allerlei tools die u kunnen helpen met het betrekken van het publiek. Een voorbeeld daarvan is een interactieve PowerPoint. Door middel van mobiele telefoons of tablets kan het publiek vragen beantwoorden. Daar komen dan on the spot statistieken en resultaten uitrollen. Naast dat dit een heel erg leuke toevoeging is op uw presentatie, prikkelt het uw publiek ook nog eens. Leer dus hoe u een interactieve Powerpoint presentatie kan maken en ontdek een hele nieuwe manier om het publiek actief te betrekken in uw verhaal.

 

Wordclouds

 

Wordclouds zijn de manier om de gedachtes, emoties en opmerkingen van het publiek te verzamelen. Met deze tool kan het publiek via hun eigen device antwoord geven op een vraag die u stelt. De Word Cloud visualiseert de antwoorden. Deze kunt u vervolgens gebruiken als input voor uw presentatie en het publiek voelt zich betrokken en doet actief mee. U kunt de WordCloud maken in PowerPoint.

 

Goede energie

 

Het publiek neemt de energie over die u uitstraalt. Zorg dus dat u en uw presentatie energie overbrengen. Geen saaie witte slides vol tekst en een nonchalante houding, maar juist prikkelende afbeeldingen en een goede dosis energie. Ga hier echter niet over de grens. Te veel energie en te veel elementen in een PowerPoint leiden namelijk af van de boodschap. Dat wil u natuurlijk voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke