Trainings-schemas.nl

Wat de boer niet kent? Zo leer je nieuw eten te proberen!

Deel artikel

Wie een vast potje gewend is, kan het soms moeilijk vinden om nieuw eten te proberen. Dit geldt al helemaal als je wel eens slechte ervaringen hebt gehad met ander eten. Gelukkig is hier wat aan te doen. Want wist je dat je smaak in de loop van de tijd verandert? En dat er manieren zijn om aan andere smaken te leren wennen?

Helemaal als je goed wil eten voor een sportief lichaam en een goed sportschema, kunnen bepaalde voedingsstoffen niet missen. Daarom is het ook nog eens erg belangrijk dat jij je vaste prik verreikt met een wat breder smakenpaletje. Wij gaan enkele tips met je doornemen om nieuw eten te proberen.

Ken je vaste pot

Als eerst is het belangrijk om goed door te hebben wat je wél lust. Schrijf het desnoods op. Ben je een pastaliefhebber? Of ken je alleen aardappels, vlees, groente? Is junkfood de enige go to-maaltijd voor jou? Aan de hand van wat je wél lust, kunnen we kijken naar welke smaken en texturen hier allemaal in overeenkomen.

Houd je bijvoorbeeld alleen van pasta met saus? Dan sta je in elk geval open voor eten met een soortgelijke structuur, of dat bedekt is met een laag tomatensaus. Ken je alleen aardappels, vlees, groente? Dan zijn er nog tientallen dingen om te proberen waar aardappels in zitten, of de groenten die je lust.

Wie bijvoorbeeld alleen junkfood of vlees lust, heeft een wat groter probleem. De meeste gerechten hebben namelijk geheel andere smaken en texturen voor je in petto. Toch kunnen we ook hiermee proberen wat nieuws te vinden; gerechten die erg zoutig zijn of grotendeels uit vlees bestaan zijn enkele mogelijkheden!

Wat lust je absoluut niet?

Een andere belangrijke vraag om te beantwoorden, is wat je wél eens geprobeerd hebt, maar absoluut niet lust. Aan de hand hiervan kan je bepaalde nieuwe gerechten uitsluiten of enkele ingrediënten juist in ándere maaltijden te proberen.

Heb je bijvoorbeeld ooit zalm gehad en ben je geen liefhebber van vis? Dan kan je soortgelijke producten proberen in ánder soort maaltijden, zodat je de smaken op andere manieren leert te kennen. Ben je geen fan van bepaalde texturen, dan zijn sommige ingrediënten nog op andere manieren te bereiden.

Opbouwen

Wie pittig wil leren eten, kan dit het beste doen door steeds elke maaltijd een heel klein beetje scherper te maken, zodat je geleidelijk went aan de smaak. Dit werkt ook zo met nieuwe dingen leren eten. Lust je bijvoorbeeld alleen patat? Probeer dan eens een keer patat met gebakken aardappelschijfjes erdoorheen – het is allebei van hetzelfde gemaakt.

Na een tijdje dat geprobeerd te hebben, eet dan alleen aardappelschijfjes, en wanneer je hieraan gewend bent, kook je aardappels, die je vervolgens opbakt. Heb je deze smaak ook eenmaal geaccepteerd, dan bak je de gekookte aardappels steeds minder lang op, totdat je uiteindelijk gewoon gekookte aardappels eet. Wil je nog een stapje verder? Probeer kruimige aardappels, en prak ze steeds weer een beetje meer, totdat je uiteindelijk aardappelpuree probeert. De volgende stap: stamppot.

Experimenteer

Door recepten op te zoeken met dingen die je zeker lust, kan je variëren met de ingrediënten. Door dit een tijdje te doen, heb je al verschillende combinaties van smaken geprobeerd. Wanneer je daar aan gewend bent, kan je steeds weer nieuwe ingrediënten toevoegen. Zelf geen ster in de keuken? Sites als fuelyourbody.nl staan vol met maaltijden die duidelijk aangeven wát je precies eet.

Ben je echt onzeker, dan kan je sommige ingrediënten apart bereiden. Wil je dat risottogerecht wel proberen, maar ben je bang dat de gebakken courgette het echt voor je gaat verpesten? Bak de courgette dan apart, proef het, en als het bevalt, kan je het door de rest van het gerecht gooien.

Stop nooit met uitproberen

Ze zeggen “kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast”. Dit geldt ook zo met maaltijden uitproberen. Wanneer je niet openstaat voor nieuwe smaken, of het na het toevoegen van één onbekende specerij het al opgeeft, zal je niet snel je culinaire horizon verrijken. En hoewel dit misschien niet zo heel erg lijkt, kan je hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen.

Dat is waarom het zo belangrijk is om te blijven experimenteren en indien nodig om hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan iemand die van koken houdt, of zelf ook moeite heeft nieuwe dingen te proberen. Op die manier kan je samen deze nieuwe uitdaging aangaan en wie weet ben jij jezelf over een jaar dankbaar dat je dit geleerd hebt, omdat er tegen die tijd gerechten zijn waar jij je leven niet meer zonder kan bedenken.

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke