Trainings-schemas.nl

Afvallen met hardlopen, hoe pak je dat aan?

Deel artikel

Hardlopen is een heerlijke sport. Toch zijn er veel mensen die deze sport niet alleen beoefenen omdat je jezelf er heerlijk fit door voelt en kunt genieten van de natuur. Maar liefst 54% loopt hard om af te vallen. Naast afvallen is hardlopen overigens goed voor het hele lichaam; je werkt aan je conditie en het is goed voor je hart- en bloedvaten. Als afvallen je doel is met hardlopen dan zijn er wel een aantal zaken waar je goed op moet letten om dit doel te bereiken. Het is natuurlijk zonde als je gaat hardlopen en je valt hierdoor niet af. Daar kun je gedemotiveerd van raken en uiteindelijk zelfs besluiten om te stoppen met hardlopen. En dat zou zonde zijn, want hardlopen is een prachtige sport om te blijven doen, ook als je die kilo’s bent kwijtgeraakt.

Investeer in goede uitrusting>h3>

Voordat je gaat hardlopen is het belangrijk om te investeren in goede uitrusting. Goede hardloopschoenen zijn hierbij belangrijk. Bij de aanschaf van hardloopschoenen is het van belang om mee te nemen wat de ondergrond is waarop je van plan bent om te gaan lopen. Is dit op de atletiekbaan, in het bos of bijvoorbeeld op asfalt? Daarnaast is het ‘drie lagen principe’ bij hardloopkleding handig om mee te nemen in gedachten. Hierbij dient de eerste laag kleding om transpiratievocht op te nemen tijdens het hardlopen.

De tweede laag is bijvoorbeeld een hardloopshirt en de derde laag heeft een beschermde functie in de vorm van bijvoorbeeld een hardloopjack dat bestand is tegen kou, wind en regen. Het voordeel van deze lagen is ook dat je iets uit kunt trekken tijdens het hardlopen. Klein budget? de Kalenji van Decathlon is prima en goed betaalbaar. Zeker als je begint met rennen is het niet verstandig om bakken met geld aan kleding en hardloopschoenen uit te geven. Kalenji is je merk!

Vetverbranding: niets gaat vanzelf

Als je doel is om af te vallen met hardlopen dan is een juiste vetverbranding erg belangrijk. Doordat je hartslag omhooggaat zul je vet gaan verbranden. Het lichaam moet harder werken dan normaal en dit kost energie. Deze energie haalt het lichaam uit je vetten die het hiervoor gaat verbranden. Het is de kunst om tijdens het hardlopen qua hartslag zo lang mogelijk in een bepaalde zone te verblijven. Hierdoor verbrandt je geleidelijk vet, maar wel gedurende een langere periode. En dit kun je na verloop van tijd goed volhouden waardoor dat afvallen ook gaat lukken. Rustig hardlopen is ook nog eens ideaal om te kunnen genieten van de natuur om je heen. Hardlopen moet wel leuk blijven natuurlijk.

Bouw het rustig op en ga voor regelmaat

Door te starten met twee of drie keer per week bouw je het rustig op. Als je tijdens deze eerste sessies rond de twintig minuten gaat hardlopen, zul je merken dat dit goed te doen is. Als je het juiste ritme gevonden hebt, kun je ervoor kiezen om wat langer te gaan hardlopen. Ook is het een goed idee om af te wisselen met lange wandelingen. Met wandelen verbrand je ook vet. Hiermee zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat en dat je ook af gaat vallen. Ideaal is om drie tot vier keer per week hard te lopen. Door routes af te wisselen en momenten in de week, kun je ook variatie in je hardloopschema brengen waardoor het nog leuker wordt. Door deze tips te volgen zul je merken dat je snel af gaat vallen, maar dat hardlopen ook nog eens hartstikke leuk is! Veel hardlopers die net beginnen stoppen weer omdat ze te hard van stapel lopen. Rustig opbouwen, rustig vet verbanden en volhouden is het devies.

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke