Trainings-schemas.nl

Tips om sportblessures te voorkomen

Deel artikel

Sporten en bewegen is voor iedereen gezond. De meeste mensen zorgen ervoor dat ons lichaam de juiste beweging krijgt, maar het kan ook gebeuren dat we te ver gaat of niet goed trainen en te maken krijgen met een blessure. Dat is erg vervelend. Helemaal wanneer het een blessure is waardoor we daardoor een lange tijd uit de running zijn.

In veel gevallen kunnen blessures worden voorkomen. Wij geven je daarom een aantal tips over hoe je sportblessures zijn te voorkomen. Naast het voorkomen van blessures lees je hier wat de meest voorkomende blessures zijn. 

Rustig opbouwen en ken je grenzen

Het rustig opbouwen van training is ontzettend belangrijk. Niet alleen wanneer je net begint met sporten, maar ook wanneer je een nieuwe soort of nieuwe vorm van training gaat doen. Bij dit laatste kan het zijn dat je net andere spiertjes inspant en daarbij is het belangrijk dat deze andere spiertjes ook goed worden gestimuleerd en op een rustige manier kracht opbouwen. 

Gebruik goede sportschoenen en de juiste bescherming

Het hebben van goede schoenen is ontzettend belangrijk voor je knieën en gewrichten. Langdurig rennen op slechte zooltjes en schoeisel kan op de lange termijn vervelende blessures opleveren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je andere bescherming altijd gebruikt die je hoort te gebruiken voor de betreffende sport. Het is vaak erg makkelijk om te denken van ‘dat komt wel goed’ en voornamelijk bij trainingen hebben we nog wel eens de neiging om geen scheenbeschermers of andere bescherming te dragen. Het is dan niet verplicht, zoals bij wedstrijden wel verplicht is. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje en je wilt niet diegene zijn die een vervelende blessure oploopt doordat je geen zin had om de bescherming om te doen.

Let op je algehele gezondheid

Juist, je hele gezondheid is onmisbaar. Eet goed, krijg voldoende (en dus ook niet overmatig) beweging en zorg voor de juiste hoeveelheid slaap! Je lichaam heeft dan veel meer weerstand, hersteld sneller en dit voorkomt dus ook blessures. Je bent overigens nooit uitgeleerd over de gezondheid van je lichaam. Lees bijvoorbeeld op Opjegezondheid.nl allerlei gezondheidtips en blijf op de hoogte van de nieuwtjes.

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke