Trainings-schemas.nl

Trainingsschema op maat

Deel artikel

Als je wilt beginnen met sporten heb je waarschijnlijk een bepaald doel. Je wilt misschien afvallen, conditie opbouwen of spieren ontwikkelen. Voordat je dat doel kunt bereiken is het aan te raden een trainingsschema op te stellen tot jij je doel hebt bereikt. Door een schema dagelijks te volgen blijf je de jusite kant op gaan en blijft helder wat je doel is en wat je daarvoor moet doen. Een trainingsschema is ook overzichtelijk voor je, zo kan je zien hoeveel je per week bent afgevallen en of je vooruitgang boekt maar ook of je vooruitgang boekt met de hoeveelheid sportoefeningen. Als je trainingsschema wilt maken dan zijn het wel meerdere schema’s zoals:

 • Afvallen?
 • Spiermassa ontwikkelen
 • Hoelang wil je sporten ?
 • Hoe wil jij je conditie opbouwen ?
 • Wat is je doel ?
 • Sport schema, wat ga je welke dag doen en wanneer rustdagen?

Hoe wil jij je conditie opbouwen?

Hoe raar het ook klinkt maar hier kan je wel een goede schema mee maken. Ik laat hieronder wel even een voorbeeld zien van een schema die je wel kan overnemen als je dat wat lijkt:

Oefeningen  Week 1 Week 2 Week 3 Week 4
Jumping jack 15 25 30 35
Squads 10 13 17 25
Hardlopen 20 minuten 20 minuten 25 minuten 20 minuten
Gewichten 5 kilo 7,5 kilo 10 kilo 10 kilo
Push up 3 4 3 5
Noteer meer
Voorbeelden van oefeningen Door te zien dat je meer Oefeningen kan doen elke week Geeft je weer motivatie Om elke week meer te doen

 

Wat is je doel?

Wat is de reden dat je wilt afvallen of wat is de reden dat je fitter wilt worden? Door je doelen te noteren blijf je vechten voor datgene wat je wilt want je doel is je motivatie! Hier geef ik wat voorbeelden van doelen die je misschien zou kunnen hebben/noteren :

 • Ik wil me zelfverzekerd voelen
 • Ik wil dat mijn jurk past die ik draag voor een speciaal gelegenheid
 • Ik wil de gezonde kant opgaan

En zo zijn er nog veel meer doelen die je kunt noteren het ligt er net aan wat je op dat moment motiveert om te gaan sporten. En ik zou zeggen als jij je trainingsschema afhebt hang het lekker ergens op in je kamer zo kan je altijd je doelen snel terug lezen.

 

Voeding en trainingen combineren

Als je serieus gaat sporten is het handig om ook je voedingspatroon aan te passen. Zo kun je kiezen voor eiwitrijke recepten, eiwitshakes of repen bijvoorbeeld. Het is lang niet altijd nodig om speciale producten te kopen. Vaak kun je al genoeg eiwitten uit voeding halen als je maar gezond en gevarieerd eet. Als je echt serieuze doelen wilt bereiken qua sport is voeding erg belangrijk. Kijk maar eens hoe strikt top sporten eten en hoeveel zij eten op een dag. Je hebt dan ontzettend veel brandstoffen (koohydraten), eiwitten voor herstel en gezonde vetten en andere voedingsstoffen nodig om een gezond en fit lichaam te krijgen en te behouden.

 

 

Sport schema, wat ga je elke dag doen?

Bij de schema van conditie heb je al alle sportoefeningen genoteerd die je gaat doen de komende weken, dus hierbij hoef je ook geen apart trainingsschema te maken. dit zijn een paar voorbeelden van oefeningen die je zou kunnen doen :

Push up               Squad                   Jumping Jack                     Fietsen                 Hardlopen

Plank                    Wall sit                 High knee                           Basket                  Plank jacks

Knie tik                 Dead lift               Swing met gewicht         Squad met gewicht

 

Dit waren een paar voorbeelden die het meest worden gedaan tijdens het sporten. Je hebt verschillende sport onderdelen die je 1 keer in de week kan doen dat zijn:

Krachttraining                                   Workout voor je billen

Buikspieren                                       Workout voor je benen

Armspieren                                       Workout voor je hele lichaam

Zoals je ziet heeft elk naam een workout voor een lichaamsdeel. Het is handiger om elke dag voor 1 lichaamsdeel te sporten, zo kan je het rustig opbouwen en raakt je lichaam langzaam gewend aan de oefeningen. Een week heeft 7 dagen dus als je 6 dagen per week sport is dat meer dan genoeg.

 

Trainingschema

Als laatst wil ik nog wat voordelen/tips meegeven over een trainingsschema:

 • Als je alles noteert hoef je het niet te onthouden.
 • Het is overzichtelijker voor je.
 • Zo blijf je vooruitgang boeken en ga je niet achteruit
 • Door je doelen krijg je de motivatie om nog harder te sporten!

Dit heb je niet zonder je schema.. Zonder schema zit je te sporten zonder dat je weet of je wel je doel haalt. Dus maak je trainingsschema klaar en begin lekker te sporten!

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke