Trainings-schemas.nl

Halterstang; met of zonder whip

Deel artikel

Een halterstang, ook wel barbell genoemd, wordt door veel krachtsporters gezien als het belangrijkste trainingsmateriaal bij krachttraining. Het is belangrijk om voor een kwalitatief goede halterstang te kiezen. Dit is een eenmalige investering waar je lang mee vooruit kunt. Daarnaast zal dit trainingsmateriaal veelvuldig worden gebruikt bij diverse krachttraining oefeningen.

Schijfopname

Er zijn twee verschillende barbells die het meeste voorkomen. De ene variant heeft een schijfopname van 30mm. De andere variant heeft een schijfopname van 50mm, ook wel Olympische barbells genoemd. Het handige aan deze halterstangen, is dat zij gebruik maken van een schijfopname die afzonderlijk van de rest van de halter kunnen draaien. Hierdoor voorkom je blessures. Wanneer je aan zware krachttraining doet, is het verstandig om voor een halterstang met een schijfopname van 50mm te kiezen. Deze type halterstangen zijn namelijk bestand tegen een hoge belastbaarheid.

Afmetingen

Voor thuissporters is er een speciale afmeting in barbells, namelijk de verkorte versie van 180 cm. Deze halterstang neemt minder ruimte in beslag, waardoor hij perfect is voor gebruik in of rondom het huis. Een nadeel van deze afmetingen, is dat het gewicht van deze stangen vaak tussen de 15 kg en 20 kg ligt. Het zal dus iets meer rekenwerk worden voor je trainingsschema. Meestal zullen ook de ronde getallen in het schema ontbreken. Naast thuissporters, zijn er ook professionele sporten die gebruik maken van halterstangen. Er zijn namelijk twee wedstrijdsporten die gebruik maken van barbells. De afmetingen van de halterstang zijn bij beide sporten erg belangrijk.

Gewichtheffen

Bij gewichtheffen zijn er twee verschillende typen halterstangen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen, namelijk:

  • Vrouwen halterstang: deze stang weegt 15 kg, heeft een diameter van 25 mm en een lengte van 201 cm.
  • Mannen halterstang: deze stang weegt 20 kg, heeft een diameter van 28 mm en een lengte van 220 cm.

Beide stangen hebben een afmeting van 131 centimeter tussen de sleeves. Het grote verschil is dat de halterstang voor mannen in het midden nog een stuk knurling hebben. De barbells voor vrouwen hebben dit niet en zij maken dus gebruik van kortere sleeves.

Powerlifting

Bij powerlifting gebruiken zowel de mannen als de vrouwen dezelfde barbells. Deze halterstangen wegen altijd 20 kg en hebben een lengte van 220 cm. De diameter van de stang mag tussen de 28 mm en de 29 mm liggen. Ook bij deze stang is de afstand tussen de sleeves 131 cm. Door de verschillende eisen zal de stang bij de powerlifting vaak iets dikker zijn dan de stang bij het gewichtheffen.

Whip

De diameter van een halterstang bepaalt hoeveel whip de stang heeft. Simpel gezegd betekent whip, hoe ver de bar doorveert bij gebruik. Hoe kleiner de diameter van de stang, hoe meer whip je zal ervaren. Bij powerlifting zal de stang langzaam bewegen, waardoor je minder whip zult ervaren. Minder whip zorgt namelijk voor meer stabiliteit bij het uitvoeren van de lifts. Bij gewichtheffen wordt wel veel gebruik gemaakt van de whip. Door de perfecte timing van de opverende beweging, wordt er meer whip gecreëerd waardoor het heffen van de gewichten makkelijker wordt.

Wanneer je op zoek bent naar een passende halterstang, zijn er dus verschillende zaken waar je op moet letten. Ga op zoek naar de beste prijs-kwaliteit verhouding. Zo heb je een goed product wat past bij jouw wensen en eisen met een voor jou betaalbare prijs. Op gewichtenshop.nl vind je de juist informatie voor de beste keus!

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke