Trainings-schemas.nl

Waarom sporten met een resistance band?

Deel artikel

Het is geen slecht idee om met een resistance band of weerstandsband te sporten. Dit is een band van een elastische stof. Als de band uitgerekt wordt, ontstaat er meer weerstand, waardoor de oefening zwaarder wordt. Dit sporthulpmiddel werkt dan ook heel anders dan gewichten, waarbij de zwaartekracht ervoor zorgt dat je kracht moet zetten. De resistance band kent veel voordelen. Om te beginnen is het materiaal licht, waardoor je de band gemakkelijk kunt meenemen. Ook neemt het hulpmiddel weinig ruimte in beslag. Ben jij benieuwd naar wat voor meerwaarde een resistance band voor jouw workout heeft? Lees dan verder.

De kans op blessures wordt kleiner met de resistance band

Sporten met de resistance band verkleint de kans op blessures. Er wordt tijdens de oefening namelijk minder druk uitgeoefend op je gewrichten. Vooral als je te zwaar sport of een oefening verkeerd uitvoert, wordt er met gewichten wel veel druk op je gewrichten uitgeoefend. Vooral als je onlangs een blessure hebt gehad, is het daarom beter om met een band te trainen. Fysiotherapeuten werken daarom vaak met dit hulpmiddel. Toch is het aanschaffen van dit hulpmiddel ook geen slecht idee als je wel helemaal.

Ontzettend veel oefeningen met slechts één hulpmiddel

Met de resistance band kun je ontzettend veel verschillende oefeningen doen. Je bent met één hulpmiddel in staat om bijna alle spieren aan te pakken tijdens je workout. Bovendien is dit hulpmiddel ook nog ontzettend goedkoop. Voor een weerstandsband betaal je namelijk veel minder dan voor gewichten bijvoorbeeld. Wil je een beetje serieus kunnen sporten met gewichten, dan heb je bovendien nog meer hulpmiddelen nodig. In dat geval heb je bijvoorbeeld ook een fitnessbank nodig. Een weerstandsband kun je vastmaken aan een vast punt, waardoor je talloze verschillende oefeningen kunt doen. Bovendien kun je het hulpmiddel hierdoor overal gebruiken.

Heb jij al andere materialen om mee te sporten in huis?

Ook als je al andere materialen om mee te sporten hebt, kan het een goed idee zijn om een resistance band aan te schaffen. Zo kun je de workout compleet maken. Bovendien is het hulpmiddel ideaal als je een keer weg van huis gaat en toch wilt blijven trainen. Daarnaast vormt het hulpmiddel een uitstekende aanvulling, doordat je oefeningen zwaarder of juist lichter kunt maken. Bij veel oefeningen, zoals de benchpress, kun je extra weerstand creëren met de band. Ook is het mogelijk om de resistance band juist ter ondersteuning te gebruiken. Een oefening waarbij je dit kunt doen is bijvoorbeeld de pull-up.

De aanschaf van een resistance band

Heb jij besloten dat je inderdaad een weerstandsband aan wilt schaffen? Ga dan nog wel even na waar je de beste resistance bands kunt bestellen. Alhoewel je het voor de prijs bij geen enkele aanbieder snel zal laten, zitten er wel verschillen in kwaliteit. Koop bijvoorbeeld liever geen varianten met naden, want hierdoor zal het elastiek zwakker zijn. Niemand zit erop te wachten dat de band knapt tijdens het sporten. Koop je een band van hoge kwaliteit, dan kun je vrijwel zeker zijn van een lange levensduur.

Gerelateerd nieuws

Post work-out

Herstellen na het sporten.

Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om goed te herstellen na het sporten. Zo raken je spieren beschadigd tijdens het sporten. Tijdens de

Fitness

Tips voor de beginnende hardloper

Wanneer je voor het eerst begint met hardlopen is de kans groot dat je niet precies weet waar je op moet letten, en wat mogelijke